קולינריה שאסור לפספס בירוואן

0 Posted by - 22 במרץ 2018 - אוכל, כללי

קורן דור

אין כמו להתבונן בטבח ארמני בפעולה: כותש, מעבד, מכין מליות, מתבל והכל בדרך אמנותית מעוררת התפעלות. והתוצאה? מנות גדולות, צבעוניות, שמוגשות למרכז השולחן ומעבירות בכל ביס את האהבה של אותו טבח למורשת שלו.

ירוואן של טעמים

המסורת הארמנית העתיקה מורגשת במסעדות רבות בירוואן, בירת ארמניה הקסומה. היא החלה את דרכה בגידול בקר בהרים של ארמניה ובחקלאות בעמקים הפוריים של המדינה. מכאן השילוב המנצח בין סעודה קונבנציונאלית במטבחיה של העיר: תבשילי בשר בשידוך דגנים פופולאריים כמו בורגול, דוחן, שעועית ואפונה והיצע מסחרר של עלים וירקות, שמעניקים את הטוויסט המרענן לכל מנה.
המטבח הארמני גדוש ממולאים ומרקים, מתובל היטב בפלפל, כוסברה, חילבה, פלפל שחור, מנטה, טרגון, בזיליקום, טימין וכמויות נדיבות של שום ובצל.
במנות רבות תזהו כמה מרכיבים אהובים שחוזרים על עצמם באינספור וריאציות: חצילים שעושים את דרכם למרקי יוגורט, ללבש – לחם ארמני טיפוסי וגם לתבשיל כבש עם חצילים. הבורגול הוא התוספת המועדפת כאן בניגוד למדינות שכנות בקווקז בהן נעשה שימוש בעיקר בתירס ואורז. הגבינה הפופולארית בירוואן היא גבינת Chechil המיוצרת בצורת מחרוזת צפופה של חבלי גבינה עבים המגולגלים כצמה קלועה. היא מיוצרת בהרים ומכילה בין 5-10% שומן ומככבת במטעמים רבים.
במדינה נוהגים גם להחמיץ ירקות ופירות בדרך קבע, כך שהחבושים בולטים גם בחלונות הראווה של מסעדות עממיות וגם בשווקים, אם תרצו לקנות הביתה – זה המקום.
אגב, בניגוד למדינות רבות שעושות שימוש מוגבר בשומן, המטבח הארמני מפרגן לשומרים על תזונה דלת שומן. רוב המנות מבושלות במינימום שומן צמחי. ואגב בישול, קשה מאוד לעקוב אחר האבולוציה של כל מנה משלב הטיפול בחומרי הגלם ועד ההגשה. טכניקות הבישול של הארמנים נחשבות למסובכות להפליא ודורשות מיומנות גבוהה של הקצפה מדויקת לקבלת מרקם ייחודי, הכנת מליות מתוחכמות ועוד.

חוויה קולינרית בלתי נשכחת מחכה לכם בירוואן >>

אוכל בירוואן

טולמה כבר ניסיתם?

אי אפשר להגיע לירוואן מבלי לטעום מהמנות הארמניות המסורתיות, שחוזרות בתפריטים רבים בגרסאות יצירתיות. נתחיל עם טולמה (Tolma) – ירקות ממולאים בבשר. בעיקר עלי גפן, חצילים וכרוב המוגשים חם לצד רוטב יוגורט עם שום ונמסים בפה בכל נגיסה.
חאשי (Khash) היא מנה המתאימה למי שלא נרתע מאיברים פנימיים. מרק מעי פרה המתבשל באיטיות, לרוב כלילה שלם על אש נמוכה אותו מרבים לשתות דווקא בבוקר בארמניה (לכן, תמצאו אותו בבתי קפה וכן בארוחות בוקר במסעדות) ויחד עם כוסית וודקה! על פי האמונה, הוודקה מטשטשת את הכובד של המרק וגם אם לא, אין ספק, שהיא יוצרת תחושת היי נעימה עם השכמתכם…
אולי תרצו לנסות בעת חופשה בירוואן גם את מנת ההריסה (Harissa) הפופולארית: דייסת עוף סמיכה עם חיטה ושמן עוף המתבשלים יחדיו בתהליך בישול ארוך ומורכב כמיטב המסורת הארמנית. זוהי מנה שהחלה את דרכה בימי קדם כמנת צדקה לאביוני ארמניה שעם הזמן עברה שדרוגים ונחשבת גם למאכל הלאומי של ארמניה.
במסעדות תגלו מנות ארמניות אהובות נוספות כמו קבבים מבשר טחון המוגש על שיפוד, Sini Kofta שכבות של בשר ותבשיל בורגול, Bozbash שמשלב בין בשר טלה לתפוחי אדמה, אפונה ושעועית וכן Lahmacun, שהיא הפיצה הארמנית – בצק דק עם בשר טחון בקר או טלה ועשבי תיבול אפויים ביחד בתנור.

כפי ששמתם לב, האוכל הארמני הוא אוכל כבד, לא בהכרח משמין ויש בו גם הרבה מרכיבים טובים כמו ירקות, אבל כל ארוחה היא סעודה רצינית. גם הקינוחים מיישרים קו עם הקונספט של נדיב ומפנק. גטה (Gata) הוא המאפה האולטימטיבי. מעין לחם מתוק רב שכבתי המגיע בצורות שונות, לרוב מבוסס על קמח, חמאה וסוכר עם אגוזים ובתוך הבצק עצמו מטמינים מטבע למזל טוב.

ממתקים בשוק

הדרך הטובה ביותר לצאת למסע בעקבות המטעמים הארמניים היא בשוק GUM  בירוואן. השוק המקורה הוא חגיגה לעיניים ולחיך עם הרים של פירות יבשים, חבושים, מאפים טריים, תוצרת חקלאית, עשבי תבלים, גבינות וגולת הכותרת – ממתק אגוזי מלך מצופה סירופ בשם  sujukh. (35 Movses Khorenatsi Street).

אוכל בירוואן

מסעדות מומלצות בירוואן

בירוואן תגלו מסעדות שף בסגנון גורמה המציעות את המיטב של האוכל הארמני בטוויסט עדכני לצד מסעדות עממיות, ששומרות על מנות מסורתיות אותנטיות.
שילוב מנצח בין התרבות הארמנית העתיקה למטעמים הארמניים המופלאים מחכה לכם במסעדת Old Erivan. תפריט גדוש מנות אותנטיות ולהקות ארמניות המנגנות בכלי נגינה מסורתיים. כל חלל במסעדה מעוצב בסגנון אחר – עתיק, רומנטי, מודרני. אל תפספסו את הקבבים המוגשים על לבש (לאפה ארמנית).
מסעדת Dolmam היא עוד בונבוניירה בסצנה הקולינרית של העיר: המסעדה נקראת על שם המנה המסורתית שמשלבת כאן בשר לפי בחירה (טלה או בקר) יחד שומן צמחי או חמאה ועשבי תיבול ובמסעדה מגישים אותה גם עם פרוסות של סינטה ורוזמרין. המקום מעוצב בניחוח יוקרתי עם רהיטי עץ בסגנון אציל, קירות עם חיפויי פסיפס ואגרטלים עם פרחים מרעננים. התפריט מציע גם כבדי עוף, סלט ארוגולה, עגבניות עם גבינת עיזים, סטייקים, המבורגרים ורשימת יינות מכובדת
מתחשק לכם לשבת במקום אותנטי שמרגיש כמו טברנה? נווטו דרכם לאחת המסעדות של רשת Tavern Yerevan, בה תוכלו לשבת סביב שולחנות גדולים עטופים במפות צבעוניות על גבי מרבצים, ליהנות ממנות גדולות של בשר כבש ומוסיקה אותנטית.

מסעדות בירוואן

מסע בעקבות הברנדי

ברנדי אררט האגדי של ארמניה הפך לשם דבר בקרב חובבי הברנדי. בביקורכם בעיר אתם מוזמנים לבקר במוזיאון המיוחד של ברנדי Ararat בו מקיימים סיורים מודרכים מרתקים, שיחשפו בפניכם את סודות הברנדי המפורסם מתהליך הייצור ההיסטורי דרך ייצור מודרני כולל טעימות. שימו לב שיש להזמין סיור מראש.

כזו היא ירוואן: אותנטית, מזמינה, גדושת מטעמים וחוויות גסטרונומיות עם אוכל שיחמם לכם את הלב.

חפשו טיסות לירוואן ותיהנו מחופשה שתשאיר בכם טעם של עוד…

אין תגובות

תגובה